Blogs -

Hoe overleven wij als cateraar de Coronacrisis?

Door Ramona Burgers

We willen jullie graag laten weten hoe het met ons gaat, want de cateringbranche is een van de zwaarst getroffen branches. In deze blog wil ik jullie een kijkje geven achter de schermen bij Catering Groep Nederland. Hoe gaan wij door, ondanks alle maatregelen die er zijn?

Toen ik een titel voor deze blog probeerde te bedenken, herinnerde ik mij de boeken, die elke ouder met tieners weleens in zijn huis heeft zien slingeren uit de serie ‘Hoe overleef ik…de brugklas, …mijn ouders, …een gebroken hart’ en ga zo maar door. Dat bracht me bij deze titel, ‘hoe overleven wij als cateraar de Coronacrisis’. Terwijl ik het opschrijf, besef ik me dat wij, ondanks deze lastige omstandigheden, nog steeds dankbaar mogen zijn. Door het Coronavirus zijn er mensen die een geliefde verloren hebben, zelf heel ziek zijn geweest of nog te maken hebben met aanhoudende problemen zoals reuk- en smaakverlies, longproblemen of andere klachten. Dat alles is binnen ons bedrijf niet aan de orde. Dat maakt het probleem ook weer wat relatiever. Ik denk dat we dit als mensen  vaak doen, een groter probleem naast jouw probleem leggen om te relativeren en te beseffen dat er dan ook nog veel dingen zijn die wel goed gaan. Dat helpt ook om weer door te gaan.

Maart 2020 in no time een lege agenda

De verslagenheid was groot toen we na de maatregelen van de overheid, de ene na de andere annulering binnen kregen. In 2 dagen tijd zagen we onze zakelijke agenda van al heel mooi gevuld naar leeg gaan. In de bijna 20 jaar dat we bestaan hebben we  het een en ander meegemaakt maar dit nog nooit. Dat was heftig, niet alleen voor ons maar voor het hele team! Onzekerheid, ook nog een beetje ongeloof en een soort van hoop dat het toch wel mee zou gaan vallen en dat we vanaf april, mei of dan uiteindelijk in juni dan toch echt wel weer vol aan de bak zouden kunnen…dat waren allemaal dingen die speelden.

Nieuw concept en blijven schakelen

Ronald (mede-eigenaar van Catering Groep Nederland, red.) kwam al vrij snel in een hogere versnelling. Er moest een nieuw concept komen, allereerst om de vitale beroepen te ondersteunen en daarin kijken wat de mogelijkheden zijn en het liefst zo snel mogelijk weer leven in het bedrijf. Een bedrijf waar alles stil ligt is namelijk echt niet leuk. We beseften gelijk weer hoe fijn het is als er volop gewerkt wordt, als het levendig is en we gasten van heerlijk eten en gastvrijheid kunnen voorzien. Bussen die af en aan rijden naar de opdrachtgevers en blije gezichten op de evenementen. Dat was nu even niet zo, maar daar wilden we wel graag naar terug. Dat ging niet op de gebruikelijke manier dus bedachten we de E@T HOME BOX. Onze slogan is ‘Met LEF & Liefde’ en deze box met heerlijke thuismaaltijden werd met lef en liefde ontwikkeld.  Binnen heel korte tijd werd de maaltijdbox als volledig concept gelanceerd. Daar heb je zeker teamwork voor nodig en dat hebben we gelukkig! We hebben een tof team dat bereid is in te spelen op de mogelijkheden die er zijn. Dat helpt enorm, dat je in deze tijd samen je schouders eronder zet.

Het heeft ook geresulteerd in het feit dat we mensen uit ons team moesten detacheren. Dit werd heel goed opgepakt en is goed verlopen. Uiteindelijk heel leuk om zo bij andere bedrijven mee te kunnen werken. Dat het zo goed is verlopen zegt iets over de mentaliteit van onze medewerkers, dat we er met z’n allen de schouders onder zetten, op een totaal andere manier dan we gewend zijn. Daar zijn we echt trots op!

Daarnaast zijn we gaan kijken wat er wel mogelijk is op basis van de richtlijnen van het RIVM en hebben we gelukkig weer een aantal mooie partijen, geheel Coronaproof,  kunnen verzorgen. Vaak kleiner dan normaal, maar we zijn er zeker blij mee! Daarnaast ontwikkeld het E@T HOME BOX -concept zich door zoals ontbijtjes voor Moederdag, BBQ Boxen, Borrelboxen voor Zoom-meetings en vanaf deze week kunnen er ook Boxen voor de kerst besteld worden.

Zichtbaar blijven en een nieuwe persconferentie

We merken dat het belangrijk is om zichtbaar te blijven, dus dat doen we ook en dat geeft ons ook weer energie, want we merken dat onze relaties ons echt wel weten te vinden als ze besloten hebben om iets te gaan organiseren voor hun team of familie op een locatie. De geluiden die we terug krijgen over hoe we ons houden aan de Corona maatregelen, maar toch een mooi en gastvrij event neer weten te zetten zijn heel positief, dat werkt opbouwend voor het hele team. Tot onze positieve verbazing ging het in juli al weer wat beter dan we gehoopt hadden en voor  september kwamen er  ook weer mooie aanvragen binnen. Totdat er aan het einde van de zomer weer nieuwe maatregelen kwamen, naast je gezin maximaal 6 volwassen mensen thuis, in huis en tuin… en werk vooral thuis. Dat resulteerde direct in opnieuw heel veel annuleringen. En betekende ook dat we weer moesten schakelen met z’n allen en dat doen we dan ook.

We blijven bezig met het verbeteren van ons hele bedrijf, daar hebben we nu meer tijd voor, dus dat zien we als een investering. Inmiddels merken we ook, nu we weer een paar weken verder zijn, dat er weer bedrijfsbijeenkomsten worden georganiseerd. En dat mag gelukkig ook, als je je maar aan de RIVM richtlijnen houdt. Dat er weer dingen georganiseerd worden is gaaf en ook belangrijk. Veel mensen werken alleen thuis, dan is het heerlijk om (uiteraard houdend aan de regels) je collega’s en team of je zakelijke relaties weer eens te ontmoeten.  1+1=3, dat bereik je samen en niet alleen. We hopen dat dit door gaat zetten en we (uiteraard veilig) weer onder de mensen kunnen zijn.

De nieuwe trend: Be safe

Wat verder enorm opvalt is dat we van ‘wees welkom, gastvrijheid, gezelligheid’ overstappen naar ‘veiligheid…..veilig zijn, veilig elkaar ontmoeten’ dat is nu de trend. Dat begrijpen we, dus daar werken we volop aan mee. Waarbij ik hoop dat er weer snel een tijd komt, dat we gastvrijheid weer bovenaan kunnen zetten en natuurlijk nog steeds voor safe gaan, maar dan wel onder de vlag van ‘echt ontspannen genieten’.

Helaas is het nog afwachten wanneer die nieuwe (lees: goede oude) tijd aan gaat breken. Een ondernemer waar we veel mee samen werken in de partyverhuurbranche, gaf laatst aan dat hij nog nooit in zijn hele ondernemerschap zo lang heeft moeten afwachten. Dat past over het algemeen niet bij ondernemers, die houden van actie, nieuwe dingen ontwikkelen, doorgaan, maar gelukkig ook van doorzetten en volhouden. Dat laatste heb je nu echt nodig.

Wat ons helpt? Dankbaarheid, kijken naar de mogelijkheden, hoop houden op nieuwe tijden en niet te vergeten ons mooie team van mensen die samen Catering Groep Nederland vormen met de prachtige relaties die we hebben, die zoals ik al schreef, ons gelukkig nog steeds weten te vinden en een beroep op ons blijven doen.

Afsluitend wil ik nog zeggen dat er zonder onze relaties geen Catering Groep Nederland kan bestaan….dus we hopen dat jullie ons in het oog houden en zodra jullie weer een feest of evenement organiseren horen we dat heel graag en komen we Met LEF & Liefde naar jullie toe om er samen een onvergetelijke tijd van te maken.

We zien ernaar uit om jullie  te blijven ontmoeten!