Heerlijke gevulde kalkoen uit de oven
Bij Catering Groep Nederland zijn wij dol op de kerst! Kerst en lekker eten gaan heel goed samen. Bij de kerstmaaltijd staan er vaak oude tradities op het menu en gevulde kalkoen past prima in dit rijtje! Met dit gerecht maak jij een heerlijke gevulde kalkoen voor aan jouw gasten.
Wil je liever de kalkoen kant en klaar bestellen? Dat kan ook met onze E@T HOME Kalkoen BOX.
Benodigdheden voor de kalkoen:
- 1 kalkoen van ca. 6 kilo
- Ganzenvet en kalkoenkruiden
- Ovenschaal
- Temperatuurmeter
Benodigdheden voor de vulling:
- 300 gram gehakt
- 6 plakjes Pancetta
- geplukte blaadjes van een bosje salie, fijngesneden
- 2 knoflooktenen
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- klontje boter
- een hand broodkruim (of paneermeel)
- handje gedroogde abrikozen
- citroenrasp van 1 citroen
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 ei
- zeezout
- peper
Houd er rekening mee dat de kalkoen een langere tijd moet garen in de oven. De kalkoen heeft een totale bereiding van ongeveer 4 uur. Afhankelijk van het exacte gewicht van de kalkoen en de capaciteit van de oven. De ene oven gaart sneller dan de andere.
Verwarm de oven voor op 180°C
Bereidingswijze vulling:
Verhit een pan tot hij matig heet is en doe er de boter, salieblaadjes en de plakjes pancetta in. Pel en hak de tenen knoflook en pel en snipper de ui. Voeg de knoflook, selderij en ui toe in de pan en bak ze tot ze zacht en goudbruin zijn. Zet de pan van het vuur en doe het broodkruim en de fijngesneden salie erin. Hak, terwijl dit mengsel staat af te koelen, de abrikozen grof en roer ze erdoor. Voeg wanneer de vulling is afgekoeld het gehakt, de geraspte citroenschil, nootmuskaat, ei en zout en peper toe. Meng alles goed en vul de kalkoen hiermee.
Bereidingswijze kalkoen:
Smeer de kalkoen in met de kruiden en het ganzenvet en stop de kalkoen in de ovenschaal. Laat dit een kwartier op 180°C bruinen. Let op: de tijd van bruinen is per oven verschillend. Als de kalkoen een lichtbruine kleur verlaag je de temperatuur van de oven naar 100°C. Giet nu de kalkoen over met het vet en kalkoenvocht dat in de ovenschaal aanwezig is. De temperatuurmeter-naald mag nu in het dijbeen van de kalkoen geprikt worden. Dit moet een stuk zijn dat als laatste gaar is, vlakbij het bot. De temperatuurmeter uiteraard buiten de oven laten.
Om de 30 minuten de kalkoen opnieuw overgieten met het vocht dat in de ovenschaal zit. De kalkoen heeft nu nog een bereiding van ongeveer 3 uur. Dit overgieten dus ongeveer 5 à 6 keer herhalen. Indien de kalkoen na 2 uur niet boven de 40°C kerntemperatuur is dan de temperatuur verhogen naar 120-140°C. Hoe langzamer de kalkoen gaart hoe malser de kalkoen blijft.
Als het alarm van de temperatuurmeter afgaat dan is de kalkoen klaar, wel even met de voeler checken of de kalkoen overal de juiste temperatuur van 70 à 75 °C heeft bereikt.
P.S. geen zin om heel lang in de keuken te staan of om boodschappen te doen? Bij ons kun je dit recept ook bestellen, het enige wat je dan hoeft te doen is de kalkoen in de oven te garen.