Frisse voorjaar risotto met doperwten en hazelnoot

De dagen worden weer langer en het voorjaar komt al een klein beetje om de hoek kijken. Wij verheugen ons er alvast op met dit heerlijke, frisse voorjaarsrecept.

Dit recept is voor 4 personen.

Benodigdheden voor de risotto:

  • 400 gram risotto
  • 5 ml olijfolie
  • 50 gram witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 ml witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel roomboter

Benodigdheden voor de doperwten crème:

  • 200 gram doperwten
  • 5 ml olijfolie
  • 50 gram witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 100 ml room

Overige benodigdheden:

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram doperwten
  • 10 gram verse munt

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en knoflook voor zowel de risotto als de doperwten crème. Snijd tegelijkertijd ook de munt in dunne reepjes.
  2. Rooster ondertussen in de oven de hazelnoten. Deze kun je eventueel van tevoren in stukjes snijden. Doe deze op een bakplaat en strooi hier een klein beetje zout overheen. Bak de hazelnoten zo’n 6 minuten op 175 ⁰C.
  3. Fruit de ui voor de risotto op laag vuur in de olijfolie tot deze glazig is. Voeg de risottorijst toe en fruit deze mee totdat ook deze glazig wordt. Blijf regelmatig roeren zodat de rijst gelijkmatig gaart. Voeg op het laatst de knoflook toe en blus af met de witte wijn. (knoflook pas later toevoegen i.v.m. verbranden)
  4. Wanneer de alcohol van de wijn verdampt is begint het toevoegen van de bouillon. Schep telkens 1 á 2 soeplepels van de groentebouillon bij de rijst totdat deze weer onder het vocht staat. Blijf roeren door de pan, en op het moment dat vrijwel al het vocht opgenomen is door de rijst, voeg je een nieuwe schep bouillon toe. Dit herhaal je totdat de rijst gaar is. Doe bij de laatste schep bouillon ook de overige doperwten bij de rijst zodat deze mee kunnen warmen.
  5. Fruit ondertussen de ui en knoflook voor de crème aan, en voeg daarna de doperwten en de gedroogde tijm toe. Laat deze rustig meebakken/fruiten, en voeg tot slot de room toe. Wanneer alles gaar is doe je dit mengsel in een blender/keukenmachine en maal je alles fijn tot een puree. Voeg hier peper en zout naar smaak toe. Tip: duw de puree door een bolzeef en wrijf de massa hier doorheen met de achterkant van een soeplepel. Hierdoor zorg je ervoor dat alle harde stukjes/velletjes achter blijven en de puree zacht wordt.
  6. Maak de risotto af door eerst de Parmezaanse kaas toe te voegen. Vervolgens voeg je de doperwten crème toe zodat de rijst een mooie, groene kleur krijgt. Hierna maak je het geheel nog wat smeuïg door de crème fraîche er doorheen te roeren en eventueel kun je het afmaken met wat boter zodat de risotto een mooie glans krijgt.
  7. Schep wat risotto in het midden van het bord. Strooi hier wat geroosterde hazelnoten overheen en hierna wat munt. Maak het geheel af door er wat geraspte kaas overheen te strooien.

    Eet smakelijk!