Blogs -

Wat is catering en wanneer gebruik je de term?

In de loop van de tijd kom ik erachter dat er verschillend wordt gedacht over wat catering eigenlijk is. Ik denk dat het goed is om de inhoud van het woord catering weer eens helder neer te zetten. Daarom leg ik in deze blog uit wanneer je catering ook echt catering mag noemen. Zo weet je wat je mag verwachten en kun je genieten van de meerwaarde van het samenwerken met ons als cateraar. 

De oorsprong

De oorsprong van het woord komt van de Engelse term to cater for en betekent zoveel als: "voorzien", "leveren aan", "zorgen voor". In het Nederlands definiëren we het als maaltijdverzorging, maaltijdvoorziening of levering van maaltijden voor bedrijven (in bedrijfsrestaurants), evenementen of op feesten. Het voedsel hiervoor wordt bereid door hierin gespecialiseerde bedrijven ("cateraars") in grootkeukens, al dan niet op een centrale locatie. 
 
Even terug in de geschiedenis, de oorsprong van catering is er al in de 19e eeuw in De Volksbond tegen Drankmisbruik voor de spoorwegmedewerkers.  Zij begonnen koffiehuizen deze ontstonden met het idee om alcoholmisbruik te voorkomen. De Rotterdamse afdeling van De Volksbond en de Utrechtse Spoorweg Vereniging sloegen daarvoor de handen ineen en daar ontstonden de eerste catering voorzieningen.  
 

Catering anno nu… 

Er zijn verschillende vormen van catering, wij als Catering Groep Nederland horen bij de groep die we ‘party- en eventcateraars’ noemen. We verzorgen feesten, partijen en evenementen die plaats vinden op uiteenlopende locaties. Van klein tot groot door heel Nederland.  

Wat doen we? 

We bieden een totaalplaatje aan qua food, dranken en de aankleding. Dit wordt volledig  afgestemd op de opdrachtgever en het doel dat je nastreeft. We zorgen voor gastvrijheid en een professionele werkwijze en uiteraard goede kwaliteit. Op deze manier wordt er over het feest of evenement nog een tijdje positief nagepraat.  

Unieke beleving 

Het is de kunst voor ons om de boodschap van de opdrachtgever kracht bij te zetten. Het meegeven van een unieke beleving of een verhaal dat blijft hangen is belangrijk. Dat is wat je wenst. Veel chefs (koks) zijn culinair zeer vaardig. Hun inbreng zorgt ervoor dat de cateraar tot nog meer in staat is. Originele, smaakvolle gerechten bereiden bijvoorbeeld, die voor kleine en grote groepen geserveerd kunnen worden.  

En wat maakt catering nu catering?  

Dat gaat eigenlijk terug naar de definitie aan het begin: We voorzien in smaakvolle gerechten en zorgen ervoor dat het geheel wordt begeleid door de professionele gastheer of gastvrouw en uiteraard door een goede kok, we leveren dit aan de opdrachtgever en zorgen er met liefde vanuit ons vak voor, dat het feest of evenement verloopt zoals het afgesproken is, zodat er met veel plezier op terug gekeken kan worden! 
 
…en deze laatste omschrijving verdient volgens mij de terechte titel: Catering.